Pastoor Karel Loodts |
karelloodts@gmail.com |
+3216 81 13 43 |
Pater Aimé |
aime.kamanda@monfortanen.be |
+32489 06 03 42 |
|
Reneé Touback en ouders
Pieter Crammen en Joseé Cryns
Marcel Verhoeven
Godelieve Peeters en Laurent Wouters
Viering Christus Koning samen met verschillende jeugdbewegingen
Karel Pittomvils en Maria Peeters
Op 14 augustus om 19u30 vieren wij Maria ten hemel opneming in de Onze-Lieve-Vrouw ten Poel kerk in Tienen. We gaan aansluitend aan de eucharistieviering in processie biddend en zingend met kaarsen en het beeld van Maria door enkele straten in Tienen.
Kinderen krijgen een bloem om het Mariabeeld te omringen.
We nodigen ierdereen van harte uit om mee te vieren en te volgen in de processie.
Naar jaarlijkse gewoonte had op de zondag na de feestdag van Sint-Germanus, de patroonheilige van onze stad Tienen, de stadsmis plaats. Dit in aanwezigheid van enkele leden van de kerkfabriek en een delegatie van het stadsbestuur. Ook verschillende vlaggendragers van vaderlandslievende verenigingen waren van de partij. Ook dit jaar werden er enkele parochianen voor hun jarenlange inzet gehuldigd. Herman Stroobants, Georges Jadoul en Albert Govaerts kregen het Gouden Sint-Romboutskruis opgespeld. Daar sacramentsdag gevierd werd kregen de gelovigen op het einde van de viering de zegen met het H. Sacrament. Deze viering werd afgesloten met een receptie.
(Vanwinckel Michel)
Aan de vooravond van Pinksteren heeft het CBM koor in de Sint-Germanus kerk samen met het strijkersensemble Entente Cordiale onder leiding van Rachel Perfecto een prachtige uitvoering gebracht van het majestueuze Gloria van Antonio Vivaldi (1678-1741) .
Kerkmuziek was de Italiaanse violist en componist Antonio Vivaldi (1678-1741) met de paplepel ingegeven. Zijn vader was musicus aan de San Marco basiliek in Venetië, een kerk waar veel belang werd gehecht aan muziek. Vivaldi zelf werd muziekleraar en componeerde hoofdzakelijk instrumentale werken, waaronder ruim vierhonderd soloconcerten voor de meest uiteenlopende instrumenten(combinaties). In 1703 werd hij tot priester gewijd, waardoor ook kerkelijke werken op zijn programma kwamen te staan.
Glorie zij God in de Hoge is het tweede van de vijf delen van de eucharistie, zoals wij die elke week vieren. Vivaldi schreef drie Gloria’s. Hij maakte er zelfstandig stukken van. Het Gloria in D (RV 589), dat het CBM koor heeft gebracht, is het bekendste. Het werd in 1715 geschreven. Deze prachtige, ingetogen compositie is te vergelijken met religieuze werken als Stabat Mater van Pergolesi, Miserere van Allegri en Ave Verum van Mozart.
Heb je deze voorstelling gemist, dan is er nog een mogelijkheid om CBM aan het werk te zien op 2 juni in de muziekacademie van Mortsel. Meer info...
Tijdens de vieringen in de Goede Week waren heel wat gelovigen aanwezig in onze stemmig versierde kerk. Het waren heel mooie stemmige vieringen. Op Witte Donderdag en Goede Vrijdag konden we rekenen op ongeveer 250 aanwezige gelovigen. Tijdens de Paaswake liep dit op tot /- 500 gelovigen en op Paasdag zelf ruim 600 aanwezige gelovigen. Hier enkele foto’s van deze zeer verzorgde vieringen.
(©Michel Vanwinckel).
Naar jaarlijkse gewoonte had op Palmzondag (het begin van de goede week) de ommegang met het palmezelbeeld plaats. Na de palmwijding trok deze door enkele straten van het oude stadscentrum. De processie werd geopend door onze koster Mario, waarachter de kinderen met de manden gewijde palm en de apostelbroodjes gingen. Ook de harmonie van Oplinter was weer van de partij. Onze misdienaarsgroep was weeral talrijk vertegenwoordigd, proficiat aan deze jongeren welke elke week paraat zijn. De apostelen vergezelden het palmezelbeeld samen met onze pastoor Karel Loodts en de andere voorgangers. De processie werd gevolgd door heel wat gelovigen, waaronder enkele leden van het stadsbestuur en het kerkfabriek, die er aan hielden om het ganse traject mee te lopen. Het was een ware intrede van Christus in Jeruzalem (of in dit geval in Tienen). Aansluitend was er dan in een bomvolle kerk (ruim zeshonderd gelovigen) de eucharistieviering opgeluisterd door het Sint-Germanuskoor. Achteraf kon ieder die het wilde nog palmtakjes en een apostelbroodje mee nemen.
Naar jaarlijkse gewoonte had tijdens deze vastenperiode een Koffiestop plaats ten voordele van Broederlijk Delen. Heel wat gelovigen hebben hier aan deelgenomen. Het was een gezellig samenzijn.
Deze koffiestop heeft € 150 opgebracht. Bedankt aan iedereen voor deze steun aan Broederlijk Delen.
Michel Vanwinckel
(foto’s © Hendrik Decroos).
Maria-Lichtmis, 40 dagen na Kerstmis.
Lichtmis heeft haar oorsprong in zowel volkse als kerkelijke tradities.
Maria-Lichtmis is de presentatie van Jezus in de tempel. Het is de 4de van de ‘blijde’ geloofsgeheimen of mysteries van de rozenkrans. In vele vieringen spelen kinderen dan ook een belangrijke rol.
In deze dagen kantelt de winter. Het wordt langer licht. Boeren keken naar de hoeveelheid graan die zij nog in hun voorraadschuren hadden en maakten plannen voor het voorjaarswerk. Er kon nog gebakken worden!
Vandaar de spreuk ‘Er is geen vrouwke zo arm, of ze maakt op Lichtmis haar panneke warm’. Pannenkoeken bakken hoort dan ook bij Lichtmis.
|
Communicantjes Sint-Germanus:
dinsdag 7 mei: 17-18 u.. oefenmoment
donderdag 9 mei 11.45 u. Eerste communieviering in Sint-Germanus
Oefenmomenten in de Sint-Germanuskerk:
Groep A : Donderdag 18 April om 17 u.
Groep B : Vrijdag 19 April om 17 u.
- Zaterdag 16 maart van 13 u. tot 16 u. – catechese met al de vormelingen van de zone Tienen. Dit zal doorgaan in de VIA tweede graad (Waaiberg)
- Woensdag 20 maart oudercontact voor de ouders van de vormelingen om 19.30 u. in de Sint-Germanuskerk.
Praktische afspraken i.v.m.. de vormsel viering.
VAST WEL armbandje
Om in de veertigdagentijd te blijven denken aan je goede voornemens, kun je een lief simpel knopenarmbandje maken.
Knoop het bandje - niet te strak - om je pols en (let op!) laat het 40 dagen lang zitten! Dus ook in bed en onder de douche! Misschien ben jij de enige die weet wat het armbandje betekent. Dat is prima. Als je wilt, kun je anderen vertellen waarom je het om hebt. En praat erover aan tafel thuis, of zelfs in de klas.
Nodig: een katoenen veter of katoengaren in één of verschillende kleuren.
- een schoenveter: simpel, lekker stoer
- draden katoen in verschillende kleuren: vrolijk, girly
- een draad katoen: heel subtiel, geheimzinnig
Doen: Maak zeven gewone knopen in de veter op gelijke afstanden. Houd genoeg over om het armbandje te kunnen omknopen.
Hoe heten de knopen:
1 de gun-knoop (je geeft een ander ruimte, je laat een ander kiezen)
2 de aandacht-knoop (je luistert naar een ander, zoekt de ander op)
3 de geduld-knoop (je stresst niet en dwingt niet, je wacht af)
4 de weggeef-knoop (je deelt wat je hebt, spullen, tijd, geld - denk aan de Vastenaktie)
5 de vergeef-knoop (je zegt sorry en je vergeeft een ander)
6 de Jezus-knoop (je denkt aan Jezus, die zijn leven gaf. je probeert dat ook te doen)
7 de paasknoop (Je viert dat Jezus is opgewekt uit de dood)
Met Pasen mag je de armband doorknippen. Je bent vrij en verlost!
Natuurlijk kun je de armband mooier maken als je dat wilt: met kralen bijvoorbeeld, of met een kruisje in de Jezusknoop. Daarmee wordt de armband lekker opvallend. Het hoeft niet. Vasten is iets wat je voor jezelf mag houden.
De gegevens die u ons overmaakt worden enkel gebruikt voor het doel waarvoor u ze doorgeeft.
De persoonlijke data worden niet verwerkt noch overgemaakt aan derden.
U kunt op ieder ogenblik, bij email, vragen om uw gegevens te laten wissen.
Deze website maakt gebruik van cookies.
We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren en verkeer te analyseren.
Deze informatie wordt niet gedeeld en is enkel toegankelijk voor Kerk Tienen!